73 Kodunun Kaynağı ve Anlamı

73 Kodunun Kaynağı ve Anlamı

Louise  Ramsey  Moreau, W3WRE and Charles A.Wimer KC9EHA

Aşağıdaki açıklamalar Louise Ramsey Moreau, W3WRE’ye aittir :

Geleneksel ’73’ tabiri kıyı telgraf günlerinin başlangıcına dayanır.  Sayısal kodların kullanıldığı ilk zamanlarda zihinlerde aynı fikri oluşturan  değişik tanımlar sonun ya da imzanın gelmekte olduğunu gösteriyordu.  Fakat bunların kullanıldığını kanıtlayan hiçbir bilgi yoktur.

73’ün gerçek ilk kullanımı 1857 Nisan’ında ilk defa basılan ‘The National  Telegraphic Review and Operators Guide ‘ (Ulusal Telgrafik İnceleme ve  Operatör Rehberi) yayını ile oldu. O zaman 73, ‘Sana sevgilerimi yolluyorum’  anlamına geliyordu. Yayın başarıyla devam etti ve 73’ün bu tanımı kullanıldı.  Diğer pek çok sayı o zamanki anlamını taşımaktaysa da, kısa zaman içinde  73 değişmeye başladı.

‘Ulusal Telgraf Kongresi’sinde bu sayı sevgililer günü duygusallığından  çıkıp belirsiz bir kardeşlik işaretine dönüştü. Burada, 73 bir selamlama,  operatörler arası arkadaşlık kelimesi olarak ve bütün telgraflarda da  kullanılmıştır.

1859’da Western Union Company (Batı Birlik Şirketi) standart 92 kodu  ortaya koydu. 1 den 92’ye kadar olan hazır kalıpları belirten telgrafta  operatörler tarafından kullanılan bir seri numarayı listelediler. 92 kod içinde  73, arkadaşlık işaretinden ‘selamlarımı kabul et’ şekline dönüşmüştür.

1859 ile 1900 arasında bu anlamlar değişiklikler gösterdi. Dodge’un  Telgraf Talimatnamesi’nde sadece selamlar olarak görülmüştür. 20.Yüzyıl  Demiryolları ve Ticari Telgraf el kitabında iki şekilde açıklanmakta,  birincisi ‘sana selamlar’, fakat kısaltmalar sözlüğünde sadece ‘selamlar’  olarak geçmektedir. Theodore A. Edison’ın ‘Kendi Başına Telgrafı  Öğrenme’ kitabında ‘selamlarımı ‘kabul et’ şekline dönüşmüştür.

Ancak, 1908’le beraber Dodge’nin el kitabının son baskısında bugünkü  anlamı olan ‘best regards’ “hürmetler” anlamı verilmiştir. Bu daha önceki  anlamına dönüşü gösterir ve çalışmanın bir başka bölümünde ‘selamlar’  olarak geçmektedir.

O günden beri çok belirgin bir şekilde hürmetler olarak geçmekte ve çok  sıcak bir anlam taşımaktadır. Bugün, amatörler 73’ü James Reid’in üzerinde  durduğu şekilde operatörler arası arkadaşlık kelimesi olarak kullanmaktadır.

Umarım bu açıklama size biraz olsun yardımcı olmuştur…

73,

Kaynak : Charles A. Wimer
Amateur Radio Call : KC8EHA
Assistant Emergency Coordinator, Trumbull Country (OH)
ARRL Official Emergency Station (OH)– –
Dilimize Çeviren : Nilay Mine Aydoğmuş , P.K. 876  35214 İZMİR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir